tuighuisstraat

The original garden city idea with workers' houses around a communal green space has been lost in the quarter of the Tuighuisstraat in Kortrijk. Today, garage doors and closed facades form a ribbon around an asphalted road. This ribbon prevents contact between the houses and the inner area, devaluating public space. The project turns the rear into a second front. The inner area is given a face, and at the same time the quality, the extensibility, the flexibility and the value of the houses are considerably increased.

 

The extensions of the dwellings on the rear plot allow that contemporary forms of living can find a place in the neighbourhood: kangaroo living, students living at home, working at home or co-working, studio spaces, hobby rooms, resident elderly, visitor's room, flexible housing with newly assembled families, ...

 

Bricks and roof tiles of the existing houses are reused for the new façades. A façade system has been developed to easily adjust openings for future changes.

Competition: First Prize

Program: dwellings

Client: Wonen Regio Kortrijk

Surface: 3685 m² / 3100 m² 

1/15